Om oss

Barnas Håp er en idealistisk forening som har som hovedoppgave å hjelpe foreldreløse barn i Malawi.

Hva driver oss

Afrikas nød er stor og det er lett å tenke at dette ikke nytter.
– Statistisk sett så betyr det vi gjør forsvinnende lite i den store sammenheng.
– Menneskelig sett betyr det utrolig mye for dem vi greier å hjelpe.
– I Barnas Håp jobber vi med mennesker – ikke statistikk.

En sentral verdi i vårt arbeid er Bibelens ord om nestekjærlighet:
Lukas 10,27-28: Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din kraft og av all din forstand, og din neste som deg selv.
Matteus 25.40 Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.

Historie

På grunn av fornektelse, dårlig kunnskap og mangel på medisiner ble Malawi hardt rammet av Hiv/Aids Dette resulterte i at mange små etterlatte barn streifet omkring mellom landsbyene og tigget om mat. Kirkene i området ba om hjelp fra sine utenlandske brødre for å greie å møte denne nøden. Barnas Håp ble stiftet i 2009 som et praktisk svar på denne bønnen. Det kom inn bra med midler fra giverne. Foreningen fikk et stykke jord fra en av landsbyene og kunne sette i gang husbygging ganske snart. Ved inngangen til 2011 hadde vi bygget 5 hus og hadde kapasitet til å ta imot 30 foreldreløse barn.

Strenge byråkratiske krav om bemanning og kompetanse gjorde at vi etter hvert gikk bort fra planene om ett stort barnehjem. I stedet har vi valgt å støtte bestemødre og andre slektninger som har tatt til seg foreldreløse barn i sine egne hjem. Barnas Håp har pr dags dato ansvar for 51 familier og 300 barn.

Medlemmer i styret

Jon-Ivar Solberg
Lars Blystad
Svein Kjærstad (kasserer)
Per-Edvin Blystad (leder)
Øystein Moskvil
Lars Blystad,
Dag Atle Tangen (kontaktperson hjemmeside)
Maria Arntzen
Edle M. Stang

Hvordan jobber vi

Barnas Håp driver sin virksomhet via et godt forankret nettverk bestående av lokale kirker og institusjoner. En av de viktigste er Vibitac medisinske klinikk som kan gi helsekontroll og hjelpe de som blir akutt syke. Klinikken sponses i stor utstrekning av en engelsk forretningsmann med stort hjerte og nesten like god økonomi. Det norske bidraget er i hovedsak de medisinene vi greier å tigge fra sykehus og apotek eller fremskaffer på annen måte.

Vi er en liten organisasjon som har som forutsetning å ikke bruke penger på administrasjon. Det er mange i Norge som har en god biinntekt i det de får av styrehonorar i ulike bedrifter. Hos oss er det motsatt: Barnas Håp har en god biinntekt i det de får fra styremedlemmene.

Vi har hjerte for disse barna samtidig som vi er mest mulig praktikere. Vi baserer vår virksomhet på at de fleste kan greie å gjøre mye selv, og ønsker ikke å ta fra folk dette initiativet. Etter hvert håper vi at alle våre familier skal greie seg uten våre midler. Nøkkelen til dette ligger i utdannelse, smartere jordbruk og alternative inntektskilder.

Barnas Håp har ansatt en medarbeider, Ireen Nkhata, som har ansvar for å følge opp de 300 barna som organisasjonens har ansvar for.

IreenMålet er at alle familiene skal ha besøk en gang i måneden slik at vi kan ha en kontinuerlig oversikt over mat, skolegang, bolig og helse.

Det handler om et sted å bo..

Førti av de femti familiene vi har ansvar for mangler ordentlig hus som kan holde dem tørre i regntiden. Stråtak og vegger fulle av utøy er det mest vanlige. Hovedfokus de neste årene vil derfor være å skaffe tørre boliger til disse. Målsetningen er å greie å bygge et hus i måneden. Det koster ca 25.000 å bygge et nytt hus, og 10-20.000 å restaurere et gammelt.

Det handler om å kunne spise seg mett

Målet er at alle barn skal ha en trygg familiesituasjon, hvor de får det de trenger å spise og mulighet til å gå i skole. Selv om de fleste dyrker sine egen kassava-røtter, er det allikevel mange av familiene som har så lite mat at de sender barna i skolen uten å gi dem frokost. Kjøtt eller fisk er sjelden kost. Mer effektiv dyrking og variert kosthold er et av våre satsingsområder.

Det handler om å være frisk

Moskitonett for å beskytte mot malariamygg er et enkelt forebyggende tiltak. Det samme gjelder tepper til å ha over seg om natten. Dette har så langt manglet hos de fleste, men takket være en bevisst satsing i 2014 regner vi med at behovet for tepper og myggnett er ivaretatt i løpet av 2015. Sulten vil det ta lang tid å gjøre noe med.

Det handler ikke om så mye

Det koster 200 kr i måneden å støtte en familie. Halvparten går til skolepenger til ungene og sykeforsikring, resten kan de bruke på mat. Beløpet holder til et eller to måltider med kjøtt eller fisk. Ikke så mye, men allikevel et viktig kosttilskudd for å unngå mangelsykdommer.

Hvor kommer pengene våre fra

Vi får ingen penger fra det offentlige. Våre bidragsytere er privatpersoner, barnehager og bedrifter. De har fått høre om Barnas Håp gjennom venner, foredrag, artikler i avisene osv. Vi er veldig takknemlige for all den støtten og den tilliten vi får lov å motta.

Alle bidrag er like velkomne. Vi sammenligner ikke bidragenes størrelse, selv et lite bidrag betyr mye for den som får det.

Noe du lurer på, se her

Vil du bli giver?

 

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Med barna i fokus

%d bloggere like this: